Az őszi szezon egyik meglepetés csapata volt a Diósgyőr, vajon folytatódhat-e a jó szereplés tavasszal?

A közvélemény és a szakma is úgy gondolta, hogy majd a tabella vége felé, de nem a vonal alatt fog tartózkodni a csapat. Erre jócskán rácáfolt az alakulat, ugyanis a bajnokság felénél a dobogó 3. fokán, (jó lett volna, ha itt jön a téli szünet) a hivatalos őszi szezon végén pedig az előkelő 5. helyen végeztek. Az előre hozott két forduló nem úgy sikerült, ahogy eltervezték Benczés Mikiék, sok volt a sérülés, a padról bevetett játékosok pedig nem nyújtották azt a teljesítményt, amit elvártak volna tőlük. A másodosztály megnyerése után szinte rögtön indult az NB1. Ennek volt jó oldala, vitte előre a lendület a csapatot és volt rossz oldala is, a végére elfáradtak a srácok, kellett már a szünet.

A téli átigazolási időszak elején a Sport TV Zuhanyhíradó című műsorában Benczés Miklós a következőt mondta: „Tárgyalunk olyan játékossal, aki Európa-szerte ismert, reméljük minket választ...” Ezután mindenki felkapta a fejét és elkezdődtek a találgatások. Ha igaz, ha nem, marketingfogásnak is nagyszerű volt, mert, ahogy az őszi szezon során úgy ismét sokat volt címlapon a Diósgyőr. Mentek a találgatások a médiában és a szurkolók közt egyaránt. Az ismeretlen játékost elnevezték „Mr. X”-nek, pár név a tippelések közül: Nuno Gomes, Marchena, Lopez Gerard, Kezsman. Végül nem tudtuk meg ki is lehet az a titokzatos játékos, mert nem sikerült megállapodni vele. Akivel egyébként, /Szentes Lázár elmondása szerint/ november óta felvették a kapcsolatot, nagyon kíváncsi lennék kiről is volt szó. Aztán jött a hír, újabb spanyol játékos a fedélzeten és nem is akármilyen, korábbi Real Madrid játékos érkezett szeretett csapatomhoz. Teljes nevén: Fernando Miguel Fernandez Escribano, aki támadó középpályásként és csatárként is bevethető. Itt nem is azon volt a hangsúly, hogy magára ölthette a Real mezét, hanem hogy több mint 10éven át a spanyol első osztályban rúgta a bőrt. Spanyol kupát nyert a Betis színeiben, akkoriban olyan támadó sorral állt fel a Betis mint: Denilson, Joaquín és ő Fernando. A beilleszkedéssel nem lesz gondja ugyanis Luque csapatársa volt 1 éven át a Malagában illetve Gallardot is nagyon jól ismeri. Az eddig látottak alapján technikás játékosról van szó, jól lát a pályán, remélem sok gólpasszt ad majd a csatárainknak (akikből nincs sok). Nekem személy szerint megfelel Mr. X-nek Fernando, maximálisan.

Következő igazolásunk a védekező középpályásként bevethető francia-marokkói Youssef Sekour volt. A Bordeux csapatánál nevelkedett, ami jó előjel, az viszont kevésbé hogy előző csapatainál kevés játéklehetőséget kapott. Meglátjuk mire lesz képes, egy biztos Abdu mellé vagy cseréjének, mindenképp kellett egy új játékos. A védelem szélére Vági András és Bernardo Frizoni személyében két új labdarúgó érkezett. Frizoni a szlovák másodosztályú Szepsitől (FK Bodva) igazolt hozzánk. Érdekesség, hogy neki is van, korábbi csapattársa a jelenlegi keretből, mégpedig Seydivel játszott együtt. Elsősorban baloldali védőt tud játszani, nekem jobban tetszene egy sorral feljebb, mert olykor nem ér vissza a támadóval. Viszont lövő ereje az nagy, láthattunk a Videoton elleni Ligakupa mérkőzésen. Gohérral lehet harcba a kezdőbe jutást illetően. Vági András Svájcból tért haza, előtte a Sándor Károly Akadémia tagja volt. Ő Vadász Viktor alternatívája lehet a tavaszi szezon során.  Minden újonnan igazolt játékosnak tetszett a Videoton elleni hangulat, pedig szervezett szurkolás nem igazán volt. Igazi hazai hangulat majd ugyancsak a Videoton ellen, de már NB1-es mérkőzésen, minden bizonnyal teltház előtt lesz.(már csak 1000 ülőhelyi bérlet vár gazdára)

A távozók: akarom mondani a távozó, Carreno, egyelőre csak ő hagyta el véglegesen a klubot. Nem volt kérdés a távozása, nulla gólt lőtt, egy csatárt elsősorban a góljai száma minősítik. Kombinatív játékban jó volt a spanyol, de a kapu előtt egyszerűen semmi sem jött össze neki. A Zaragoza „B” csapatánál folytatja karrierjét, sok sikert és több gólt kívánok neki.
Van viszont olyan, akit kölcsön adtunk, Illés Ricsi és Szabó Peti Kazincbarcikára került, Pál Szabi pedig Siófokra. George és Halgas Tibi sorsa pedig még nem dőlt el. Illetve van még egy "távozó", a csapatkapitányunkat az egyik edzésről elvitték a rendőrök. Ákos így már nem léphet pályára tavasszal, sőt ha sikerül is tisztáznia a dolgokat, szerintem neki ennyi volt a pályafutása. Sajnálatos dolog ez a bundaügy, megtisztulás kell, azért nagyon remélem a többi játékosunk "tiszta".

A felkészülési időszak közepén Törökországban edzőtáborozott a csapat. Ahol kiváló körülmények között román, szerb, orosz jó csapatok ellen készülhettek fel a tavaszi szezonra. Ugyan ezt a helyszínt (Belek városát) választotta több magyar csapat is. Éppen ezért Egervári Sándor szövetségi kapitány és Róth Antal szövetségi edző is Törökországba utazott, hogy megnézzék a válogatott kerettagok és a kerettagságra esélyes labdarúgók teljesítményét.

A téli felkészülés összes mérkőzésének mérlege:
12 meccsen,7 győzelem,3 döntetlen és 2 vereség, 25 rúgott / 17 kapott gól
Gólszerzők:
5 gól: Seydi
4 gól: Arze
3 gól: Tisza
2 gól: Bacsa, Bogáti, Luque, Vadász
1 gól: Fernando, Dobos, Lippai, Gallardo, Menougong

Összességében sok játékosnak nem volt igazi vetélytársa, aki ugyanazon a poszton nyugodtan bevethető,  ha a fix kezdő játékos nem léphet pályára. Mondhatni, hiányposztokra igazoltunk, kivéve a támadó pozíciót, egy új csatár lehet el kellett volna még. A szerdai Ligakupa meccs is erre utalt, azt lehetett észrevenni, hogy Seydi nagyon egyedül van elől, olykor ő adta be a saját helyére a labdákat. Benczés Miklós még csak próbálgatta, ki lesz a bajnokságban majd a kezdő 11 tagja. Május végén kiderül jól döntött-e, illetve a stáb az igazolások terén. Sokan emlegetik, hogy a keretünkben több a külföldi, mint magyar játékos. Nincs mit tenni, ha egyszerűen jobbak ezek a légiósok, mint a magyar játékosok, akikért nem mellesleg nagyon drága kivásárlási árat kérnek a klubok. Ráadásul a miskolci utánpótlás akadémia mostanság fog elindulni, tehát még csak kialakulóban van a dolog. A későbbiekben reméljük, hogy majd hazai nevelésű játékosokat láthatunk a pályán.

A célok nagyon egyértelműek a bajnokságot illetően:
Benczés Miklós: "Nagyjából négyezer kilométert utazunk a tavasszal, de a végén eljutunk Európába. Ebben hiszek.”
Szentes Lázár: „Minden energiát mozgósítunk azért, hogy Európa Ligát érő helyen végezzünk.”
Dudás Hunor: „a bajnokság végén elérhetjük az Európa Ligát ”

Az új igazolásaink is ezt szeretnék elérni:

Sekour: „tetszettek a magas célok, mert szeretnék pályára lépni az Európa Ligában.”
Vági: „mindenkinek az lebeg a szeme előtt, hogy odaérjünk egy Európa Ligát érő helyre.”
Fernando: ” szeretném, ha olyan dolgot vinnénk végbe Diósgyőrben, amire már régen, vagy egyáltalán nem volt példa.”


A cél nem más, mint hogy nemzetközi kupában indulhasson a Diósgyőr! Ilyen célkitűzés nem is tudom mikor volt utoljára itt Miskolcon. Nemzetközi meccset is rég látott a publikum. Egészen 1998-ig kell visszamenni az időbe, akkor a török Altay csapatát fogadta a Diósgyőr egy Intertotó kupamérkőzésen. Előtte pedig már tényleg nagyon régen, 1980 szeptemberében látogatott a DVTK stadionba a nagynevű Celtic csapata. (KEK selejtező)

A cél tehát adott, végre a háttér is megvan hozzá és minőségi játékosok is, hogy jó focit láthassunk, ahogy láthattunk is a tavasszal. Véleményem szerint, ha hazai környezetben azt tudjuk nyújtani, amit eddig, illetve idegenben jobban odafigyelve, több pontot tudunk szerezni, akkor meg kell lennie annak, amire mi diósgyőri szurkolók, a játékosok és a szakmai stáb tagjai is vágynak.

Végezetül a bejegyzésem címéről, hihetetlen, de igaz, a jelenlegi keretünkben 457 spanyol első osztályú mérkőzésen pályára lépő játékos van. Szerintem senki (én sem) vagy csak nagyon kevés ember gondolta volna ezt évekkel ezelőtt. Ilyen tényekkel, igazolásokkal, álmokkal vágunk neki a tavaszi szezonnak. A Széktói stadionban kezdhetjük meg, az álmainkhoz szükséges pontgyűjtést. Rajtunk szurkolókon nem fog múlni most sem, az elküldött 600 jegy már elfogyott, további jegyeket igényelt a klub, és a nem Miskolcon élők is jönnek majd, ugyebár. Nem tippelek nagyon mellé, ha azt mondom, hogy több mint ezer Diósgyőri szimpatizáns fog szurkolni vasárnap a Kecskemét-DVTK mérkőzésen.

Üdv, minden magyar labdarúgást kedvelő blog olvasónak.

kép forrás: dvtk.eu

Szólj hozzá!

Címkék: dvtk

A bejegyzés trackback címe:

https://mlnb1.blog.hu/api/trackback/id/tr504226584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása