Nagyon sokat változott a magyar futball az elmúlt időkben, most megpróbálunk játszani a számokkal egy picit. Igyekeztünk összegyűjteni a „legeket”, ugyanakkor sajnos negatív dolgokról is be kell számolnunk.

FTC-01.jpg

Az NB1 örökranglistáját a Ferencváros vezeti 28 bajnoki címmel, majd az MTK 23-mal, és a 3. helyen az Újpest 20 arannyal követi. Egyértelműen megállapíthatjuk, hogy a fővárosi csapatok magabiztosan uralják az élmezőnyt. A legeredményesebb vidéki csapat a Debrecen, aki 6 első helyezéssel büszkélkedhet, holtversenyben a Vasas gárdájával, akik jelenleg az 5. és 6. helyet foglalják el.

Meglehetősen kevés néző

Ezen eredmények eléréséhez nélkülözhetetlenek voltak a szurkolók is. Ők azok, akik a mai napig befolyásolhatnak egy mérkőzést, ha megfelelő hangulatot varázsolnak a stadionokba. Manapság sajnos kevés néző látogat ki a hazai meccsekre, ennek több oka is lehet. Szebb időket is megélt már a hazai szurkolói társadalom, ezt egy régi adat bizonyítja: 1955-ben például átlagosan meccsenként 17 179-en (!) szorítottak kedvenceikért. Ezzel ellentétben a tavalyi 2011/12-es szezon átlagnézőszáma 3755, ami azt jelenti, hogy közel 80%-kal látogattak ki kevesebben, mint 57 évvel ezelőtt. Ebben a tekintetben legrosszabb idényünk a 2006/07-es idényben volt, akkor 2518 nézőt számlált az NB1 átlaga. Hatalmas visszaesések nem tapasztalhatók, ugyanis az évek múlásával egyre kevesebben jártak ki a mérkőzésekre. Persze olyan is előfordult, amikor emelkedtek a számok, de nem olyan nagy mértékben. Jó hír, hogy a statisztikák javuló tendenciát mutatnak, ezt az is bizonyítja, hogy tavaly közel 1 millióan voltak kíváncsiak az élvonalbeli mérkőzésekre.

20120428_foci_007.jpg

Légiósok

A nézők mellett érdekességként megemlítjük az idegenlégiósokat is, természetesen nem szeretnénk senkit sem ellenük hangolni, de itt is érdekes adatokat találunk. Az 1980-as évek végén kezdtek leginkább megjelenni hazánkban a külföldi játékosok. Ezt valószínűleg a 89-es rendszerváltás is befolyásolhatta. Az egész NB1-es mezőnyt tekintve már ekkor 15 és 50 fő közé tehető a számuk, ami az évek múlásával egyre csak emelkedett. A tavalyi szezonban már kb. 170 légiós játszott a hazai bajnokságban, ez a teljes mezőny majdnem egyharmadát jelenti. Hogy szükség van-e ennyi külföldi játékosra a magyar mezőnyben, azt a kedves Olvasóinkra bízzuk.

Ne feledjük a rekorderek nevét

szusza.jpg

A legtöbb NB1-es meccsel Végh Zoltán büszkélkedhet, aki 570-szerlépett pályára. Gólok tekintetében Szusza Ferenc, az Újpest legendás játékosa vezet, 393 góljával jelenleg abszolút első. Az elmúlt 20 év legeredményesebb gólkirálya Nyilasi Tibor volt, az 1980/81-es idényben 30 találatig jutott. Ezt a számot azóta sem lépte át senki. A legközelebb Tököli Attila állt 2000/2001-es idényben 28 gólt szerzett.

További érdekes adatok

A labdarúgó Soproni Liga 6. fordulójának szombati játéknapján (2008. augusztus 30.) az Újpest hazai pályán 4-3-ra verte az újonc Kecskemétet. Ezen a mérkőzésen az Újpest FC történetének 2723. első osztályú mérkőzését játszotta, amivel az örökranglista első helyére lépett, megelőzve ezzel az ősi rivális Ferencvárost, amely akkor egymást követően harmadik idényében szerepelt a másodosztályban.

A 2009–10-es idény volt az első olyan szezon a magyar első osztály 1901 óta íródó történetében, hogy nem végzett budapesti csapat a dobogón. Erre az esetre 109 évet kellett várni.

A 2011–12-es idény volt a második olyan szezon, hogy vidéki csapat végzett a dobogón: erre az esetre csak 2 évet kellett várni. Ugyanebben a szezonban a Debrecen lett az első vidéki csapat a magyar első osztály 1901 óta íródó történetében, amely veretlenül nyerte meg a bajnokságot. Erre az esetre 111 évet kellett várni.

A cikk végén szeretnénk leszögezni, az adatok csak tájékoztató jellegűek és érdekességként szerettük volna megosztani Olvasóinkkal!

      http://hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_labdar%C3%BAg%C3%B3-bajnoks%C3%A1g_%28els%C5%91_oszt%C3%A1ly%29

A bejegyzés trackback címe:

https://mlnb1.blog.hu/api/trackback/id/tr514654940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása